FORMAL OPINIONS E-88-8

E-88-8 Fee sharing with Lawyer Referral
Service by participating lawyers

Question

Do the Rules of Professional Conduct for Attorneys (SCR Chapter 20)
permit lawyers registered with a bar association’s lawyer referral service to
contributetoward the expense of operating the service by remitting to it an agreed
upon percentage of attorney’s fees collected?

Opinion

Yes. See SCR 20:7.2(b). See also ABA Formal Ethics Opinion 291 (1956);
and Emmons, Williams, Mires & Leech et al. v. The State Bar of California, 6
C.A.3d 565, 86 Cal. Rep. 367 (1970).

However, since such a fee-sharing arrangement would only be permissible
whenthereferral serviceisoperated by abar association and nonprofit, it follows
that the fees remitted to the referral service should be reasonably related to the
cost of operating the service. SCR 20:7.2(b). See also SCR 20:5.4(a). And the
fees charged referral clients should not be inflated to account for the fees shared
with abar association referral service unlessthe clients areinformed fully of the
arrangements prior to commencement of representation and the clients consent.
See generally SCR 20:1.4(b), 20:1.5(c) and (€), 20:2.1 and 20:8.4(c).

Further, the committee directs the attention of personsinvolved with lawyer
referral programs to SCR 11.06, pertaining to group and prepaid legal services
plans. Whether that rule may be relevant to the question presented is not within
the jurisdiction of this committee to decide.
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